A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №5
Жашківської міської ради Черкаської області Уманського району

День рідної мови

Дата: 21.02.2023 12:02
Кількість переглядів: 109

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови, запроваджений  вперше ЮНЕСКО в 1999 році.

Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічні події, що сталися в місті Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді від куль поліцейських загинули студенти, які вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає День рідної мови.

Рішенням про впровадження Дня рідної мови ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи, адже близько половині із 6000 розмовних мов світу нині загрожує зникнення. Також організація певна, що це є важливим кроком до визнання необхідності захистити різноманіття культур і зберігати повагу до мови як показника культури.

Сьогодні вчитель української мови та літератури  Братченко  У. В. провела онлайн – урок у 5 класу, присвячений цьому дню. Діти дізналися про історію виникнення цього свята та розмірковували над актуальним питанням : «Чому важливо спілкуватися рідною мовою?».  Також учні виконали завдання (розгадували загадки, відновлювали прислів'я, підбирали до слів антоніми, синоніми, описували мову, добираючи 5 прикметників), які було зашифровано QR –кодами.

Метою цього уроку було продемонструвати дітям красу та багатство української мови; прищеплювати любов, повагу до рідного слова.

 
 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора