A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №5
Жашківської міської ради Черкаської області Уманського району

Книга - колективна пам’ять людства. Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

Дата: 04.11.2021 12:17
Кількість переглядів: 96

...Книга ж — це джерело освіти,

знання і якщо збагачення, то збагачення

культурного і душевного.  

М. Т. Рильський

   З 1 по 31жовтня 2021 року в нашому закладі проходив Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом "Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності".

     Шкільним бібліотекарем закладу було розроблено  план та організовано ряд заходів у рамках місячника. Популяризація краєзнавчої інформації – це

робота велика та різноманітна. І які б форми не використовувалися, важливо, щоб мета була досягнута, щоб учні зрозуміли те розумне, добре, вічне, що несе краєзнавчий матеріал. Адже без глибокого і систематичного пізнання народної, духовної та матеріально-побутової культури неможливо формувати нові

ціннісні орієнтири молодого покоління.

      У рамках всеукраїнського місячника шкільних бібліотек було організовано:

- екскурсію до місцевого краєзнавчого музею. Діти завжди з цікавістю слухають розповіді екскурсовода про минуле нашого краю.

- З метою розвитку інтересу до літератури рідного краю був проведений урок у 5 класі на тему: " Легенди та перекази Жашківщини". Учні брали активну участь підготували цікаві оповіді про Жашків, визначили прикметники, які характеризують жителів нашого містечка.

- Учні 7 класу відвідали центральну бібліотеку, де познайомились з життєвим і творчим шляхом нашої землячки Докії  Гуменної, чиє ім'я носить бібліотека.

- Учні 3 класу вирішили зробити подарунок  шкільній бібліотеці - книги. Адже саме книга з давніх- давен є скарбницею духовного багатства, яка поєднує минуле, сучасне і майбутнє.

- Бібліотекарем було презентовано книгу нашої землячки Докії Гуменної "Хрещатий Яр" Авторка розповідає про трагічні долі євреїв в окупованому Києві і ті виклики, що привніс Голокост в українське суспільство. До книги включені написані Ігорем Щупаком два розділи, присвячені історії євреїв України та подіям Голокосту.

- З учнями 8 класу пройшла краєзнавча година «Рідний край – Жашківщина моя». Восьмикласники ознайомилися  з символікою, походженням назви нашого міста та приказками про рідний край. 

- Цікава зустріч відбулася в шкільній бібліотеці. Саме про книгу йшла мова для наших наймолодших школярів. Бібліотекар розповіла про історію виникнення книги та бібліотек, про правила користування,  поведінку у бібліотеці та з книгою.

- для учнів 9 та 11 класів було проведено інформаційну годину присвячену пам'яті І.М. Піддубного. Для всіх нас Іван Піддубний є зразком високого патріотизму, незламної мужності, спортивного героїзму і здорового способу життя. Адже він є одним з тих, хто розширює рамки людських можливостей.

    Таким чином протягом місячника учні заглибилися в розуміня важливості бібліотек та книги. Розширили свої знання, щодо письменників рідного краю та творчості загалом. Відкрили для себе нові та цікаві можливості пошуку інформації в книзі. Як сказав М.О.Морозов «Книга - це чарівниця. Книга змінила світ. У ній пам'ять людського роду, вона - рупор людської думки. Світ без книги - світ дикунів».

Презентацію ви можете переглянути на сторінці Робота бібліотеки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора