A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський опорний ліцей №5
Жашківської міської ради Черкаської області Уманського району

У пошуках скарбів рідної мови

Дата: 09.11.2021 14:31
Кількість переглядів: 109

Уже стало доброю традицією у листопаді проводити заходи, присвячені Дню української писемності та мови і вшануванню пам’яті Нестора Літописця. Це свято, яке щороку відзначають в Україні 9 листопада. Із покоління в покоління, в часи розладу та піднесення, наші предки передавали нам скарб – рідну мову.

   І тому вчителем української мови та літератури Яремчук Н.І. було підготовлено і проведено  для учнів 6 класу мовознавчу гру «У пошуках скарбів рідної мови». Діти у ході гри показали себе справжніми українцями, шанувальниками мови, знавцями  рідного слова, продемонстрували власні знання та вміння під час різних конкурсних випробувань:«Віднови фразеологізм», «Народ скаже, як зав?яже»,  «Синонімічний ряд», «Словотворча майстерня»,  «Людину пізнають по мові»та інші. Конкурсанти відновлювали деформовані тексти, відновлювали фразеологізми, згадували прислів’я та приказки про мову, розширювали свій словниковий запас:утворювали нові слова,добирали синоніми,антоніми та редагували тексти. Окрім конкурсних завдань ще були представлені у цікавій ігровій формі різні цікавинки про українську мову. Користуючись QR – кодами діти переглянули експрес-урок  Олександра Авраменка «Чому ніколи не треба вибачатися?»; дізналися про особливі «дзеркальні фрази»-паліндроми:їх можна читатим як зліва направо,так і справа наліво; вчились декламувати чистомовки; захоплення від можливостей та багатства рідної мови викликало ознайомлення із тавтограмами- оповіданням із літерою «п». 

   Також 9 листопада учні 6 класу мали нагоду долучитися до флешмобу-написання "XХI Радіодиктанту національної єдності".  Автором тексту та читцем цьогорічного  Радіодиктанту став  культовий український письменник Юрій Андрухович.

   Конкурси, мовні ігри,написання диктанту   спонукали учнів до творчості й пізнання, викликали ще більший інтерес та бажання вчитися, сприяли розвитку креативності, вчили бути спостережливими, кмітливими та винахідливими. Саме сьогодні, в нелегкий час для нашої держави, а особливо для її мови проведені заходи є важливими і особливо актуальними.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора